Benőtt köröm kezelése
Categories
Benőtt köröm Köröm elváltozásai

Benőtt köröm kialakulásának 3 oka és kezelése

Tartalomjegyzék

A benőtt köröm kialakulása sok embernek problémát okoz. Visszatérő probléma vagy komolyabb gyulladás esetén érdemes szakemberre bízni a benőtt köröm ellátását.

Mit jelent az, hogy benőtt a köröm?

Benőtt körömről akkor beszélünk, ha a körömszéle élesen belevág a bőrbe, mély árkot vág a körömszél mélyebben fekvő területére.

A kialakult probléma leggyakrabban a nagylábujjon, de akár a kis ujjakon is előfordulhat. Ilyenkor a  köröm színe megváltozik, piros és vörös színű lesz, a köröm mellett lévő bőr része megduzzad, begyullad. Ebből adódóan a gyulladás a lábujjon fájdalommal, feszítő érzéssel jár. Ez a fájdalom mértékétől függően kihathat mindennapi életünkre.

A benőtt köröm leggyakrabban a nagylábujjak esetében figyelhető meg. Ez  azt jelenti, hogy a köröm széle a körömsáncba mélyen benő, ami folyamatos nyomásnak van kitéve a szűk zokni, és a zárt szűk cipőnek köszönhetően.Rövid időn belül a bőr felszíne elszíneződik, és pirossá válik. Napok elteltével a körömsánc területe akár kétszeresére is megduzzadhat, a bőr felszíne feszes és fényes.

A folyamatos nyomás végett a körömszél begyullad, színe megváltozik. Gyakran a legkisebb érintésre, akár egy lepedő érintkezésére is erős fájdalom léphet fel.  A köröm a legkisebb érintésére érzékeny, tapintásra fájdalmas. Ez a probléma akkor súlyosabb, ha a beteg lábujj nincs időben ellátva. A körömszél mélyebben fekvő területén sárgás színű gennyzacskó alakulhat ki.

A tapasztalatom szerint a vendégek sokszor szégyenlik ezt a problémát, ezért előszőr maguknak próbálják meg kivágni, a már gyulladt, fájó körmöt. A leggyakoribb probléma ebben az esetben, hogy magunknak fordított pozicióban nagyon nehéz egy komoly begyulladt körömszélt helyesen, probléma mentesen kivágni. Sok esetben beszakad a körömsarok, és a körömgyök része a köröm hátsó területén marad.

Következményeként, a lábujj sebesedik, levedzik, melynek a felületén baktériumok szaporodnak. Súlyosabb esetben gennyes, sárgás színű a köröm széle, amely akár kétszeresére is meg tud duzzadni.

Benőtt köröm kezelése

A benőtt köröm kialakulásának 3 oka

Első helyen a szűk, nem megfelelően választott lábbelik okozzák, melyben a lábujjak nem kapnak megfelelő kényelmes helyet. Ha a nagylábujjon a köröm túlnőtt, és nagy a hossza, akkor a szűk lábbeliben kevés a hely. Sok esetben a folyamatos nyomás végett a köröm elszíneződik, fekete vagy véraláfutásos színe lesz.

Második helyen a nem megfelelően levágott köröm szél is sok apró problémát okozhat. A körömvágást, már egészen kis korban is el lehet szúrni. Én a vendégeimet úgy tanítom, hogy lábkörmöt mindig csúnyán, egyenesen, csak a sarkok mentén enyhén ívelten vágom, és formázom.

Sok esetben a hegyes olló vég megkarcolja a bőr felületet körömvágás közben, és azonnal begyullad a bőr, ami szintén úgy tud fájni, mint egy benőtt köröm. Egy helytelen körömvágás során, a mélyebben fekvő körmöket helytelenül eltávolítva a körömsáncból kihúzva, sok esetben a bőr kifordul és vadhús keletkezik.

A helyes körömvágást, már a kisbaba körömvágásánál oda figyelve, helyes vágási technikát alkalmazva alakítjuk, hogy későbbiekben a köröm formájának helyes növekedését elérjük!

Megelőzése érdekében nagyon fontos a pontos, nem a kéz ujjaihoz hasonló körömvágás. Fontos, hogy a lábbeli kényelemes legyen, ne szorítson, ne legyen kisebb méretű, mint a lábunk, ne legyen szűk fazon.  Figyeljünk arra, hogy a zokni és a harisnya ne gyűrődjön meg, hogy a zárt cipőben ne nyomja a köröm széleket. Sportolásnál kényelmes cipőt viseljen. Ha olyan környezetben dolgozunk, ahol esélyes a lábujjak sérülése válasszon speciális kiképzésű, védő résszel ellátott cipőt.

A benőtt köröm kezelése

A benőtt köröm kezelésével NEM SZABAD HETEKET, HÓNAPOKAT VÁRNI! Maradandó körömelváltozáshoz, és hosszan elhúzódó gyógyuláshoz vezet!

Enyhébb körömbenövés esetében a patikában vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő kenőcsöt, fertőtlenítő spray-ket lehet venni. Ilyen a Tetrán kenőcs, Batrobán, Betadine stb Súlyosabb esetben, a pedikűrös felkeresése, a benőtt köröm azonnali ellátása, segít a meglévő gyulladáson. Hosszan elhúzódó, súlyos gyulladás során akár sebészi beavatkozás szükséges.

A benőtt köröm meghatározott időközönként, még időben szakember által kezelve, nem okoz későbbiekben hosszan elhúzódó gyulladást. Forduljon benőtt köröm problémával gyógy pedikűrös szakemberhez!