Gyógypedikűr

A gyógypedikűr kezelés

A lábkörömmel, a láb és a talp bőrével sajnos nagyon sok embernek vannak problémái, de mégis kevesen veszik a bátorságot, hogy lábápolási szakemberhez forduljanak. Pedig lábunk egészsége érdekében mindig megéri szakember segítségét igénybe venni.

Gyógypedikűr Budapest belvárosában: pedikűr kezeléseim során vállalom problémás lábának kezelését, benőtt köröm, körömgomba, tyúkszem, vastag bőrkeményedések eltávolítását, szakszerű tanácsadással és folyamatos kezeléssel. A gyógypedikűr ára magában foglalja:

 • a láb áztatását,
 • bőrkeményedések, esetleges körömbenövések, körömgomba, tyúkszem eltávolítását,
 • sarokrepedés kezelését,
 • a láb körmeinek formára reszelését
 • valamint szakmai tanácsadást.
A gyógypedikűr kezelés során a láb felfrissülését egy kellemes talpmasszással, illetve hölgyeknek lakkozással, díszítéssel zárom. Minden manikűr és pedikűr kezelés során fertőtlenített eszközöket veszek igénybe, és minden vendéghez egyszer használatos szikét használok.

Egészségügyi problémák a lábon

Körömgomba betegséggel, visszatérő szemölcs problémával, vagy ortopédiai elváltozásokkal küzdesz? Szeretettel várlak szalonomban, ahol megoldást nyújtok a kínzó problémára.

Körömgomba

Korunk legáltalánosabb lábegészségügyi problémája a körömgomba. A körömgomba hosszan tartó betegség, mely előfordulhat kezünkön és lábunkon egyaránt. Leggyakrabban a lábak körmei betegednek meg, hiszen azok nincsennek annyira szem előtt, hogy mindig figyelni tudjuk, mint a kezünket.

A gombás köröm gyógyszeres kezelése kb. 9 hónaptól akár több mint egy évig is eltarthat, és nagyon sok pénzt és türelmet vesz igénybe. A leghatékonyabb körömgomba kezelése a szájon át szedhető tabletta, de sajnos májunkat ez nagyon roncsolja.

MIÉRT ÉS HOGYAN ALAKULHAT KI KÖRÖMGOMBA?

A körömgomba kialakulásához utat engedhet egy túlzottan levágott köröm, egy szűk cipő, amely nyomja a körmöt, vagy akár ha valaki rálép lábunkra, vagy beütjük a körmünket. Ilyenkor a köröm szerkezete megsérül, és ezen a körömsérülésen át máris könnyen megtámadja körmünket a gombás fertőzés. Hiszen sajnos azokon a helyeken, ahol sokféle ember megfordul – uszoda, szauna, tornaterem – a gombák gyakran előfordulnak.

A körömgomba megelőzése

A körömgomba megelőzése érdekében nagyon tanácsos odafigyelni a következőkre: Ne vágjuk le tövig a lábkörmünket és kézkörmünket, mert a fertőzéseknek így könnyed utat engedünk a köröm alá. Ne hordjunk nagyon szoros cipőt, mert a köröm könnyebb sérülékenységén túl összenyomja a lábujjakat és deformáltság alakul ki. Vigyázzunk, hogy ne ejtsünk semmit a lábunkra, és ne rúgjunk bele semmibe!

MENJEK-E BŐRGYÓGYÁSZHOZ, VAGY SEM?

Ha már nem sikerült elkerülnünk a köröm gombás fertőzését, feltétlenül látogassunk meg egy szakorvost. Miért? Mert ha kezdeti állapotban van a körömgombánk, akkor jó esetben ecsetelős készítményt kapunk, amivel bár szintén sokáig eltart a kezelés, de kevésbé terheli szervezetünket. Ha viszont túl sokáig hagyjuk körmünket a körömfertőzésnek kitéve, akkor már csak a drasztikus gyógyszeres beavatkozásra lehet számítani, mely sajnos májunkat is roncsolni fogja. A gyógyszeres körömgomba kezelést pedikűrös nem, csak orvos írhat fel.

FONTOS: a gombás körmöt nem elegendő egy-két napig kell kezelni. Minden nap ugyanabban az időpontban, akár 1 éven keresztül is szükség lehet a folyamatos köröm kezelésre annak érdekében, hogy a körömgombától megszabaduljunk.

HOGYAN TUDOM HAGYOMÁNYOS ÚTON, A GYÓGYSZER MELLETT KEZELNI A KÖRÖMGOMBÁM?

Egy héten egyszer 20%-os háztartási ecetes vízben – amelybe fokhagymákat is bele lehet zúzni – kb. 30 percig áztassuk, és vattakoronggal dörzsöljük át a beteg felületet.

TIPP: Érdemes a cipőnket is fertőtleníteni. Gyógyszertárban kapható formaldehid készítménnyel átitatott vattát helyezzünk cipőnk orrába.

Szemölcs

a vírus okozta fertőzés a lábon

A közönséges szemölcsök bőrünkön egy humán papilloma vírus nevű (HPV) kórokozó fertőzése révén alakulnak ki. A vírus a bőr sejtjeit, a keratinocytákat fertőzi meg, a bőrt és a nyálkahártyát is megbetegíti.

Többféle, legalább 70 HPV típus létezik, ezeket számozva jelölik (pl. HPV 3). A különböző vírus altípusok más-más bőrtünetet okoznak. Közülük leggyakoribb a közönséges szemölcs (verruca vulgaris). Tipikusan az ujjakon, a kézháton jelennek meg a 2-5 mm átmérőjű szurkált, tagolt felszínű, tömött tapintatú csomók, melyek nem fájdalmasak. A közönséges szemölcs legtöbbször az ujjakon, végtagokon alakul ki. Ha egy már megjelent, akkor általában a későbbiekben több is kialakul. Gyerekeken különösen gyakori, de felnőtt korban is előfordul. Esendőbbek a fertőzéssel szemben az ún. atopiás dermatitisben (bőr érzékenységével, szénanáthával, asztmával járó betegségben) szenvedők.

Verruca vulgaris kialakulhat a talpon is, ilyenkor a bőr mélyebb rétegei felé nő, járáskor nagy fájdalmat okozva. Az arcon kialakuló verrucák aprók, vékony, kocsányos bőrszínű vagy halványbarna, végükön ecsetszerű növedékek (verruca filiformis). Gyakran kiterjedtté válnak a borotválkozás következtében.

A közönséges szemölcs legtöbbször az ujjakon, végtagokon alakul ki. Ha egy már megjelent, akkor általában a későbbiekben több is kialakul. Gyerekeken különösen gyakori, de felnőtt korban is előfordul. Esendőbbek a fertőzéssel szemben az ún. atopiás dermatitisben (bőr érzékenységével, szénanáthával, asztmával járó betegségben) szenvedők.

A szemölcsök kialakulását humán papilloma vírusok okozzák. Biokémiailag számos típusát különítik el, melyek különböző kórképeket hoznak létre. A fertőzések lappangási ideje hosszú, általában 4 hét – 8 hónap. Az egyes HPV vírusok között vannak olyanok is, melyek a hámsejtekben rosszindulatú elfajulást (malignizációt) váltanak ki. Ennek késői következménye laphámrák lehet. Ebből a szempontból kiemelt jelentősége van a nemi szervek papillómáit okozó HPV 16-nak és 18-nak. Azoknál a nőknél, akiknek a méhnyak-nyálkahártyája HPV 16-tal fertőzött, nagyobb a méhnyakrák kialakulásának kockázata. A fertőzés emberről emberre testi kontaktus útján jön létre, de tárgyakkal is lehetséges.

A talpi szemölcsök előfordulása az utóbbi időben növekedett, ennek oka lehet az egyre jobban terjedő közös fürdők használata, például uszodában, edzőteremben, jacuzziban, és a közös törölköző, papucs is fertőzhet.

A SZEMÖLCS KEZELÉSE

A vírusos szemölcsök hajlamosak maguktól, heg hátrahagyása nélkül meggyógyulni. Előfordul, hogy begyulladnak, és a szervezet immunológia reakciója következményeként eltűnnek. Kezelni azért szükséges, mert fertőző hajlamuk igen nagy. A számos kezelési lehetőség közül olyat kell választani, ami a legkisebb károsodást okozza az adott területen a környező ép bőrben.

Elterjedt kezelési forma a folyékony nitrogénes fagyasztás, mely gyors és hatékony, kevés fájdalommal járó módszer. A szemölcsök helyén a fagyasztást követően hólyag képződik, mely sterilen megnyitva néhány nap alatt gyógyul. Szükség lehet 2-3 alkalommal a kezelés ismétlésére.

Helyi érzéstelenítésben sebészileg eltávolíthatóak, akár éles szélű ún. Volkmann-kanállal, akár lézerrel. A sebészeti módszerrel azonban elég nagy az esély arra, hogy az eltávolítás túl felületes (ilyenkor a szemölcs kiújul), vagy túl mély (ekkor heg képződik).

Ecsetelő (ún. keratolítikus, azaz a szemölcsöt alkotó keratint oldó) kezelésre alkalmas készítmény számos gyógyszertárban, drogériában kapható, általában maró hatású oldattal lehetséges. Leggyakrabban a szalicilsavat használják. Az arcon, nemi szerven lévő elváltozások esetében korlátozottan használható. A kezelés előtt mindig kérjük ki bőrgyógyász véleményét, és kérjünk tanácsot a helyes használathoz. A szemölcs elhalt, felső részét naponta kíméletesen el kell távolítani, természetesen ebben a folyamatban csak erre a célra szánt, lehetőség szerint fertőtlenített eszközöket (ollót, reszelőt) használhatunk.

Hasonló eljárást igényel a kezelés sejtosztódást gátló anyag (citosztatikum) tartalmú ecsetelő alkalmazásakor. Ezeket a készítményeket csak orvosi javaslatra használhatjuk. Terhesség alatt nem alkalmasak a kezelésre.

Az immunrendszer működését serkentő gyógyszerek hatása mérsékelt, hosszú ideig szedve azonban a szemölcsök újraképződését megelőzhetik. A nemi szervek szemölcseinek új és hatékony kezelési lehetősége a helyileg, kenőcsben alkalmazott immunológiai terápia. Sajnos, ez Magyarországon még nem áll rendelkezésre.

Ortopédiai elváltozások a lábon

Gyógypedikűr Budapest belváros- Bokasüllyedés

Bokasüllyedés

Bütyök

Lúdtalp

Tyúkszem

Sarkantyú

Kalapácsujj

Bokasüllyedés

A bokasüllyedés kialakulása során az alsó ugróízület legerősebb szalagja megnyúlik, a belső boka lesüllyed az ugrócsont fejecsének lesüllyedése miatt (súlyos esetben az ugrócsont feje támaszkodik a talajon). A lúdtalp kifejezés helytelen erre az elváltozásra.

A bokasüllyedés tünetei:

 • nedves lábbal sima talajra állva a talplenyomat mély belső “fülkéje” megszűnik,
 • a bokaízület és a lábtőcsontok közti ízületek fájdalmassá, túlterheltté válnak,
 • a talpi bőnye, illetve annak sarokcsonti tapadása túlterhelt lesz,
 • „sarkantyú”, azaz sarokcsonti csonttüske alakulhat ki,
 • a láb fokozott izzadása. történhet vagy segítségével. Mindkét kezelés típus gyors és hatékony módja a panaszok enyhítésének.
A bokasüllyedés következtében esetlegesen kialakuló sarkantyú, illetve talpi bőnye gyulladás kezelése történhet lökéshullám terápia vagy lágylézer kezelés segítségével. Mindkét kezelés típus gyors és hatékony módja a panaszok enyhítésének.

Bütyök

A bütyök az I-s ujj alapperc és lábközépcsont fej közötti ízület deformitása. Oka többnyire statikai problémára, legtöbbször a láb haránt boltozatának süllyedésére vezethető vissza. Az ízület belső – oldalsó részén a folyamatos nyomás következtében a nyáktömlő krónikus gyulladása alakulhat ki, ami a tömlő falának megvastagodásával jár. A gyulladás időnként fellobban, ekkor az egyébként is meglévő fájdalom jelentősen fokozódik.

Sarkantyú

A sarkantyú csontkinövés a sarokcsonton. A sarokcsonton tapadó inak vagy kötőszövet (faszcia) fokozott húzó hatása miatt keletkezik. A sarkantyú gyakori, de általában nem okoz fájdalmat, csak ha gyulladás lép fel a környező szövetekben. Sarok fájdalom szindrómának is nevezik. Az első panaszokat jellemzően reggel, felkelés után az ágyról lelépéskor veszi észre a beteg. A fájdalom megjelenhet hosszabb ülés után az első néhány lépés megtételekor is.

Már fizikális vizsgálatkor rendszerint felismerhető a kórkép. A sarok talpi részének megnyomása ott, ahol a lábboltozat kezdődik, általában fájdalmas. Ha a sarok közepe is nyomásérzékeny, az begyulladt nyálkatömlőre utal. A röntgen megerősítheti a diagnózist, de eleinte még normális is lehet.

A kezelés célja a fájdalom csökkentése. A láb és a lábboltozat kipárnázása, bekötése vagy olyan talpbetét használata, mellyel a sarok rögzíthető, nagymértékben csökkentheti a talpi bőnye (faszcia) húzódását, és ezzel a fájdalmat. A sarokpárnácskák és a jó támaszt adó, lágytalpú cipők szintén segíthetnek, illetve a probléma enyhítését érheti el lábszárnyújtó gyakorlatok és jeges masszázs alkalmazásával is. A sarkantyú kezelése továbbá történhet lökéshullám terápia vagy lágylézer kezelés segítségével is.

Tyúkszem

A rövid, szűk, magas sarkú cipők összenyomják az ujjakat, így a lábízület így folyamatosan a cipőhöz, illetve a lábujjak egymáshoz dörzsölődnek, aminek következtében bőrkeményedés, tyúkszem alakul ki. A megkeményedett felület védi az ízületet a gyulladástól. A tyúkszem alatt azonban nagyon érzékeny idegvégződések vannak, ez a terület igen fájdalmassá válhat, végül már a kényelmes cipőkben is szinte lehetetlenné válik a járás.

Puha tyúkszem

A szoros, hegyes orrú cipő miatt a lábujjak folyamatosan egymáshoz surlódnak, ezeken a tartósan irritációnak kitett pontokon alakulnak ki az elhalt bőr felhalmozódásából és megkeményedéséből. Nevükből is következik, hogy puhák és gumiszerűek, nincs közepük, mégis rettenetesen fájdalmakat tudnak okozni. Elsősorban nőknél fordul elő. Puha tyúkszem alakulhat ki csontos kinövekedéstől is az ujjak között.

Kemény tyúkszem

Az esetek többségében a lábujjak oldalán és hegyén alakulnak ki szarupáncélok, ugyanis a cipő a legjobban itt dörzsöli, irritálja a lábat. Sokan szenvednek a hüvelykujjpárnán kialakult tyúkszemtől is, amely egy másik megterhelt pontja lábunknak, mikor járunk. 
Ilyen folyamat a kéztenyéren is kialakulhat, természetesen elsősorban fizikai munkát végzőknél gyakori. A kézen létrejött elváltozás itt a kérgesség – bőrkérgesedés nevet visel.

Amennyiben a tyúkszem állandóan és egyenletesen fáj, gyorsan, könnyedén és biztonságosan eltávolíthatja vérehulló fecskefű kivonat segítségével, mely kíméletes és hatásos eltávolítást tesz lehetővé!

Lúdtalp

A lakosság igen jelentős része szenved különféle lábpanaszokban. Ezeknek a panaszoknak a legnagyobb része statikai eredetű. A leggyakoribb statikai panaszt okozó betegség az ún.”lúdtalp”. Mechanikai és statikai szempontból a lábra hárul a legtöbb munka. Viseli az egész test súlyát állás és járás közben, és minden lépésnél viselnie kell a talajjal való érintkezésből származó megrázkódtatásokat. A harisnya és a cipő nem kis mértékben gátolja és nehezíti a láb funkcióinak betöltését. A harántboltozat a lábközépcsontok fejecsei irányában egyenletesen ellapul. Az ívek tartását és rugalmasságát egyben a láb mozgásait az erős szalagrendszer és izomzat biztosítja. A terhelés következtében az ívek minimálisan ellapulnak, legerősebben a második, legkevésbé az ötödik. A boltíves szerkezet rugalmassága révén “lengéscsillapítóként” működik, illetve rugóként raktározza a lépés energiáját. Ha az előzőleg vázolt funkcionális egység bármely pontja meggyengül, a láb működőképességének csökkenése következik be. Ha a terhelés és a teherbíró képesség között az egyensúly megbomlik, létrejönnek az ún. statikai deformitások. A rugalmas szalag és izomrendszer a boltozatot fenntartani nem tudja, létrejönnek azok a kórképek, amelyeket “lúdtalp” néven foglalnak össze.

A lábboltozat teherbíró képességének megváltozása következtében a talp középső területén gyulladás alakulhat ki, melyet hatékonyan lökéshullám terápia segítségével lehet kezelni.

Kalapácsujj

A kalapácsujj kialakulásának során az ujjakra ható izmok egyensúlyának megbomlása miatt a harántboltozat lesüllyed.

Kalapácsujj kialakulását elősegítő tényezők:

 • szűk, túl magas sarkú cipő,
 • résztvevő szalagok alkati gyengesége,
 • álló foglalkozás (pincérek,
 • sebészek, ápolónők, konyhai munkát végzők stb.),
 • túl nagy testsúly,
 • elöregedési folyamat,
 • erőltetett járás (járni tanulási időszak),
 • gerincferdülés,
 • gerinckopás.
A II. lábközépcsont fejecse lesüllyed, a hajlító és feszítő izomzat egyensúlya megbomlik. A II. lábujj első perce a lábhát felé húzódik, a második perce ehhez képest behajlik, vagyis karomállást vesz fel (a kettő által alkotott ízület felemelkedik, a talajt a harmadik ujjperc hegye érinti). A kalapácsujj legmagasabb pontját (az alap és középperc közti ízület felett) a cipő dörzsöli, fájdalmas bőrkeményedés alakul ki. Leggyakoribb előfordulás a II. ujjon (de előfordulhat a III. és IV. ujjon is)

Előtte-utána

Előtt-utána képek korábbi gyógypedikűr munkáimról.
Gyógypedikűr Budapest belvárosában