Milyen betegségeket jeleznek a köröm elváltozásai?

Köröm elváltozások esetén sokunkban felmerül a kérdés, vajon milyen betegségeket jeleznek a köröm elváltozásai, mint például a törékeny körömlemez, a barázdáltság vagy a hasadt köröm. A köröm elváltozások hátterében sok esetben valamilyen betegség vagy vitamin-, ásványianyag-hiány állhat.

A köröm elváltozásai

Keresztbarázdák: Akkor alakulnak ki a körmön, ha fertőzéses betegség vagy vérszegénység, magas húgysavszint, magas koleszterin, alultápláltság és lelki panaszok esetén jelentkezik. Az ilyen típusú köröm elváltozások jelentkezésénél, ne habozzunk felkeresni házi orvosunkat, ajánlatos laborvizsgálatot kérni.

Hosszanti barázdák: ezt a problémát a hormonváltozásokhoz is kapcsolhatjuk, többnyire 50-60 év kor felett jelentkezhet a körmünkön, de sajnos vashiány bőrszárasság, keringési zavar, pajzsmirigy probléma is állhat e jelenség mögött. Manikűrösként a barázdákat finom mechanikus polírozási technikával tompíthatjuk, és számos jó minőségű barázda kitöltő körömlakkot is kaphatunk szaküzletekben. Sokszor bélrenyheség, vashiány, hasnyálmirigy gyulladás vagy izületi probléma is okozhatja.

Elszíneződések: A körmön jelentkező elszíneződéseknek több oka is lehet, ilyen a vegyszerek által történő elszíneződés, mely sárgás árnyalatot hagy a körmünk felületén. Amennyiben a sárga szín barnás tónusba megy át, akkor gombás megbetegedés állhat mögötte. A gombás elváltozásokat mind kézen és pedikűrösként ide sorolnám a lábakat is, számos gyógyszertári készítménnyel kezelhetjük, de bőrgyógyász által számos esetben a szájon át szedhető gombaellenes gyógyszerkészítményekre is szükség lehet.

Gödröcskék: Ha szarusejtek válnak le a köröm felszínéről és helyükön apró lyukak keletkeznek, ekkor gödröcskékről beszélünk. Pikkelysömör, körkörös hajhullás esetén, a körmökön apró gödröcskék is jelentkezhetnek. Ezeket a típusú köröm elváltozásokat kiválthatja őket akár ekcéma is,  és sajnos pajzsmirigy túltengésre is utalhat, ilyenkor bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

Törékeny köröm: A törékeny körmök hátterében szintén a pajzsmirigy betegség állhat. Továbbá az A vitamin, a kálcium, valamint a vas hiánya is puhíthatja a körömlemezt, ezért ilyenkor ezeket a vitaminokat kell pótolni.

Óraüvegköröm: akkor beszélünk óraüvegkörömről, ha a köröm a zsebóra kidomborodó üvegére emlékeztet, és az ujjak utolsó ujjpercei is nagyok és kerekek. Előfordulhat, hogy valaki örökölte, másoknál viszont betegségek állnak, mint pl: a szív, tüdő, vagy bélmegbetegedés, májbetegség.

Ha a köröm elváltozások valamelyikét tapasztalja, érdemes szakember segítségét kérni a probléma beazonosításában, és az esetleges kezelés mielőbbi megkezdésében.