Categories
Körömgomba

Küzdelem a körömgomba ellen – A körömgomba kezelése

Tartalomjegyzék

Hogyan alakul ki, és mit tehetünk a körömgomba ellen? A körömgomba ma már sajnos népbetegségnek számít. Ősztől a lábunk zárt cipőbe kerül, és hajlamosak vagyunk ezzel az eldugott területtel nem foglalkozni. Mivel ez a fajta megbetegedés nem jár fájdalommal ezért a betegek önként ritkán fordulnak orvoshoz. A gyógypedikűrösök feladata elérni azt, hogy a betegek a lehető legkorábbi stádiumban keressék fel az orvosokat. Ehhez elengedhetetlen az összefogás az orvosok és a kéz- és lábápoló szakemberek között. Külön kell beszélni azokról az esetekről, amikor a gombás fertőzés nem a bőrt, hanem a körmöket támadja meg.

A körömgomba kialakulása

A köröm elváltozásait a legtöbben nem tekintik betegségnek, holott a tünetek mögött akár komoly betegség is meghúzódhat. Kialakulhat akkut vagy krónikus fertőzés is. Az első tüneteknél legtöbbször magunk akarjuk a tüneteket kezelni. De jól van ez így?

A köröm problémák között meglehetősen gyakori az akkut, bakteriális körömágygyulladás, amely fájdalommal jár. A gombás fertőzés érintheti a körömágyat. Lilás, általában makacs hosszú ideig tart és már megjelenik a köröm hullámozottsága. Míg a kézkörmöt a sarjadzó gombák, a lábkörmöknél a fonalas gombák játszanak nagy szerepet. Mi magunk is tudunk indukálni fertőzést, például egy zselés műköröm esetében folyamatosan vizsgálni kell, hogy az anyag alá nem szivárgott-e víz. Ebben az esetben a köröm színe zöldessé árnyékolódik. De az átlagosnál jobban levágott köröm esetében is előfordulhat a körömgomba, mert a vékony védő hártyát, amely a körmöt védi folyamatosan elvágjuk, és ennek köszönhetően kialakulhat gombásodás.

A fertőzés kialakulása általában hosszabb folyamat. A gombák legtöbbször a szabad szél felől terjednek a körömholdacska szarusejtjei felé.

 • A körömgomba kialakulásának egyik leggyakoribb oka a lábizzadás, mely a verejtékmirigyek rendellenes, vagy túlzott működésére vezethető vissza. A mirigyek működését befolyásolhatja a stressz, az ortopédiai elváltozások, a túlsúly, a rossz higiéniás viszonyok, illetve zárt műanyag cipő viselése. A fokozott izzadás következtében felpuhul a hám szarurétege, mely a gombás fertőzés kiindulópontja lehet, mivel a verejték bomlásnak indul.
 • Másik gyakori oka a körömgomba kialakulásának a cipő által nyomott köröm, mely megsérül, és így a gyenge levegős köröm sajnos nagyon hamar elfertőződik.
 • A fertőzéshez az is elég, ha egy kisebb sérülés keletkezik a körmön. A köröm sérülése történhet például úgy, hogy ha rálépnek, vagy lejtőn lefelé haladva előre csúszik a láb a cipőben és megnyomja a lábbeli a köröm szabadszélét. A bőr hámrétege mechanikai behatás következtében sérülhet. Ha csak kicsi vagy minimális is a sérülés különböző baktériumok, spórák a fertőzés kiindulópontjai lehetnek, mivel a hám savköpenye sérül. Ilyen például ha belerúgunk a valamibe, ekkor már könnyen fertőződhetünk például a strandzuhanyzójában vagy az öltözőben.
 • Közvetlenül a körömvágás után is kialakulhat a körömgomba.

Körömgomba fajtái

Az egyik leggyakoribb körömgomba a FONALAS GOMBA, mely a köröm szabadszél felől indul, és a mosolyvonal szabálytalanná, egyenetlenné válik. Fehér fonalszerű csíkok láthatóak a körömlemezen a lunula irányában.

A SARJADZÓ GOMBA esetében a fertőzés a mátrix felől indul, s innen terjed a szabadszél irányába. Gyulladásos folyamatok kísérheti, színe lehet fehér, illetve sárga.

Harmadik a sorban a PENÉSZGOMBA, mely a körömlemez felületén bárhol kialakulhat. Színe általában zöldes barna, fekete, esetleg szürke. A gombás fertőzés következtében a körömlemez jellegzetesen megváltozik. Színe a piszkos sárgától a szűrés barnáig sokféle árnyalatú lehet. A körömlemez fénytelenné és törékennyé válik, megvastagszik a körömágytól, elemelkedik és alatta szarutörmelék alakul ki, mely morzsalékos, porhanyós és áztatás után kellemetlen szaga van. Emellett a körömszabad széle egyenetlenné válik.

A leggyakoribb körömgomba a fonalas gomba, amely a köröm szél végétől terjed, sárgás színe van, és sok esetben vastagítja a körmöt. Először a köröm szélét, később az egész köröm felületét.

A sarjadzó gomba  ellentétes irányból a körömágy részétől a köröm széle felé húzódik, a köröm színe ilyenkor barnás szürkés.

A gombás köröm használatakor javallott mindig egyszeri használatos reszelőt használni.  Nagyon fontos a bőr és a körömgombásodás esetén forduljunk a bőrgyógyászhoz. Az orvos diagnózis alapján súlyos esetben a szájon át szedhető gombaellenes szert rendel, enyhébb esetekben elég lehet akár recept nélküli készítmények, ecsetelők alkalmazása is.

Körömgomba ellen

Körömgomba kezelése a szalonban

A körömgomba kezelése egy hosszadalmas és költséges folyamat, a fertőzött területek mértékének növekedésével arányos növekedést mutat. Ezért a továbbfertőzés megelőzése érdekében szakember segítségével minél hamarabb el kell kezdeni a kezelést.

A gyógyulás egy hosszadalmas folyamat, melyhez az érintett vendégnek nagy türelemre és kitartásra van szüksége. A kezelést meghatározza a gomba fajtája és a fertőzés foka. A szalonban igyekszünk ellátni a vendéget a legfontosabb tanácsokkal, hogyan akadályozhatja meg a gomba tovább terjedését, hogyan óvja családja, környezet egészségét, illetve hogyan kerülheti el az újrafertőzést. Ilyenkor lehetőleg kerüljük a közös fürdőket és a műszálas harisnyákat.

Készítmények otthoni használatra körömgomba ellen

 • Grépfrút kivonat cseppek, nemcsak immunerősítő, de külsőleg a gombás fertőzésre is alkalmas.
 • Teafaolaj, mely antibiotikum hatású illóolaj, nemcsak a köröm felületét törölhetjük át, de a köröm alá is lehet vele csepegtetni.
 • Levendula olajjal, ecseteléssel fertőtlenítjük naponta kétszer a gombás köröm felületét.
 • A szódabikarbónát nem csak a háztartásunkban használjuk fertőtlenítésre: körömgomba ellen egy lavórban három evőkanál szódabikarbónát feloldva áztatjuk a körmünket.

Az általam ajánlott recept körömgomba ellen

Hozzávalók:

 • 1 dl ecet
 • 1 dl víz
 • 1 nagy fej fokhagyma áttörve

Egy éjszakát állni hagyjuk, másnap leszűrjük. A keverékkel minden este a köröm felületét ecseteljük, a száradás után pedig gombaölő szerrel ápolhatjuk.