Milyen a jó cipő?
Categories
Lábápolás

Milyen a jó cipő? Magas vagy lapos sarkú cipőt viseljek?

Tartalomjegyzék

Sok nőben merül fel a kérdés, milyen a jó cipő? Sok nőt egyáltalán nem zavarják magassarkú cipőben még az út felszíni viszontagságai sem, mások viszont kizárólag csak a lapos talpú cipőkre esküsznek. Az igazság az, hogy egészségügyi szempontból egyik sem tökéletes választás. Olvasd el, mi lenne a tökéletes választás.

A magassarkú cipők veszélyei

A túl magas sarkú cipőben a láb statikája megváltozhat, és ebből kifolyólag idővel ortopédiai elváltozások léphetnek fel a láb szerkezetében. Ugyan a magassarkú cipő kiemeli viselőjét a környezetéből, sokan úgy érzik magabiztosabbak és sikeresebbek is tud lenni magas sarkúban, ugyanakkor ezekben a cipőkben a lábujjak összenyomódnak, és a talp nyomásával folytonos fájdalomnak teszik ki viselőjük lábát.

Létezik-e olyan, hogy egészséges magas sarkú cipő? Nem, de talán a 4-5 cm magas sarkú cipők még kényelmesnek és viselhetőnek mondhatóak.

Mi a helyzet a lapos talpú cipőkkel?

Sajnos a csak lapos talpú cipő viselése hosszabb távon szintén okozhat ortopédiai elváltozásokat a lábon. A nagyon lapos talpú cipők viselése során a test súlypontja jobban terhelődik a láb hátsó részére, ezért a sarok és az Achilles-in megterheléséből adódóan gyulladásos panaszok jelentkezhetnek. Rosszabb esetben meszesedés és csontkinövés is kialakulhat.

Mi a helyzet a sportcipőkkel?

Korábban az egyik vendégem azt olvasta a fórumokon, hogy futáshoz mindig egy számmal nagyobb cipőt érdemes vásárolni. Pedikűrösként nem igazán értettem, mivel a rossz méretű cipő viselése következtében sok ilyen elváltozással találkozom, például a lábujjakon, a sarkon, amiket később helyrehozni nem kis feladat. A sportcipők esetében is fontos, hogy a megfelelő célsport értem ezalatt a falmászás, futás, kosárlabdázást stb, ennek megfelelő cipőket válasszunk és ne legyen egy számmal se kisebb, se nagyobb. Vannak olyan speciális cipők, amelyek pontosan passzolnak akár zokni nélkül is a lábunkra. Ezeknek a cipőknek az izmok túlterheltségében van fontos szerepük.

Pedikűrös problémákkal szívesen segítek a Szépségbarlangban, vagy az alábbi telefonszámon: 0630-825-5027