Sarokrepedés ellen mit lehet tenni?

Tartalomjegyzék

Sok vendégem küzd a rendszeresen berepedezett sarokkal, és tanácstalanul fordulnak hozzám a kérdéssel: sarokrepedés ellen mit lehet tenni? Ebben a bejegyzésben leírom, hogy sarokrepedés ellen mit lehet tenni, és bemutatom néhány sarokrepedés elleni krém jótékony hatását.

Sarokrepedés oka és kialakulása

sarokrepedés több okból kifolyólag kialakulhat, ezért a tünetek és a kezelésük is eltérő egymástól. A sarokrepedés egyik oka száraz a bőr, ami természetesen nem a talpi területre vonatkozik, hanem a sarkunk külső és belső szélére. A talpunkon számos verejtékmirigy található.  A talpunk folyamatosan verejtékezik, izzad, aminek a hosszútávú következménye, hogy a talp elveszíti nedvességtartalmának jelentős részét, és kiszárad.  Fontos a napi folyadék bevitel, de sajnos szervezetünk így is kevés folyadékot juttat a talpunk ezen területére, ezért fontos, hogy folyamatosan ápoljuk.  Vízpótló, hidratáló krémekkel napi szinten karban lehet tartani a sarkakat.

Sarokrepedés kialakulásához vezethet a testsúly növekedése: ebben az esetben nagyobb terhet kell a lábunknak cipelnie.

A sarkunkon kialakult bőrkeményedés elhalt, elszarusodott hámrétegből tevődik össze. Legtöbbször (szerencsésebb esetben) a felső elhalt szaruréteg repedezik be. Ezt egy szakember szakszerűen el tudja távolítani. Viszont ha az elhalt szaruréteg alatt lévő bőr is bereped (olykor kivérzik) sajnos mélyebb árkok is keletkezhetnek, ezek már fájdalommal és vérzéssel is járhatnak, melyet már szakembernek sem könnyű kezelnie.

A diabéteszes láb sarokrepedése

A diabéteszes láb nagyon vízhiányos, és nagyon száraz. Speciális lábápolást igényel otthon is és szalonban is. A fejlett technikának köszönhetően a folyamatos vizes gépi kezeléssel lehet kezelni ezt a láb típust. Szikével diabéteszes lábat szinte nem is lehet kezelni, mert ha véletlenül apró vágás keletkezik az nagyon nehezen gyógyul a sarkon és a talpon. A diabéteszes lábat csak UREA tartalmú speciális lábápoló készítménnyel kenhetjük.

A sarokrepedés kezelése csak akkor lesz eredményes, ha rendszeresen naponta fordítunk rá időt. Fontos megemlíteni, hogy gyakran magunkat nem kímélve reszelőkkel esünk a száraz saroknak, melyek a kiálló bőr foszlányokat még jobban szétroncsolja, illetve olyan erősen dörzsöljük a sarkunkat, hogy majdhogynem már lila. Sajnos én már ilyet is láttam. Ilyen lábbal nagyon nehéz dolgozni is, mert a bőr a felszín alatt nagyon elvékonyodik. Igaz a mondás, hogy magunknak bátrabban vágunk és reszelünk, de ezt, ha szakemberre bízzák elkerülhető a probléma.

Sarokrepedés kezelése – Sarokrepedés elleni krém

De hogy sarokrepedés ellen mit lehet tenni? Az alábbi bekezdésben bemutatom a legjobb hidratáló és Urea tartalmú, sarokrepedés elleni krém jótékony hatását, amelyek véleményem szerint a leghatékonyabbak a sarokrepedés kezelésében. A fiatalok bőre feszes rugalmas, mert vízháztartásuk többnyire kielégítő. Az évek múlásával a bőr fokozatosan veszít víztartalmából. Míg a normál bőr 25 % vizet tartalmaz az idősebb korban a bőr szárazsága esetén 10 % érték alá csökken. Olyan hidratáló krémeket mutatok be, melyek fokozottan hatékonyan ápolják és védik a sarok ép részét, és ha már kialakult a sarokrepedés.

Mi is az Urea?

Az urea az egyik bőr által eredendően termelt anyag, amely a nedvességtartalom szabályozását szolgálja, egyike a „természetes hidratáló faktoroknak”. Az urea higroszkopikus (nedvszívó), megköti a vizet a bőr legfelső rétegében, a szarurétegben. Az urea továbbá keratolitikus hatású is, ami azt jelenti, hogy lebontja az elhalt sejteket és így segíti a hámlási folyamatokat, ezáltal puhítja a bőr felszínét. Mivel természetes alkotóeleme a bőrnek, az urea nagyon jól tolerálható még a különösen száraz bőr esetén is.

Eucerin 10 % Urea Lábápoló krém

A szélsőségesen száraz, durva és kirepedezett lábak bőrének ápolására szolgáló készítmény. Csökkenti a bőrkeményedések kialakulását és megakadályozza a bőr nedvességtartalmának elvesztését. Mindennapos használata során védi a bőrt a kiszáradástól a külső behatásokkal szemben. Illat és színezőanyag mentes. Parabénmentes.

Scholl K+sarokbőr repedés elleni krém

Hidratáló krém a száraz, berepedezett sarok ápolására. Illatmentes és gyorsan beszívódik. Speciális „Active Repair K+” formula a száraz, kirepedezett sarkak ápolására. Keratin tartalma segíti a bőr természetes megújulási folyamatát és elősegíti a száraz, berepedezett bőr gyorsabb regenerálódását. Naponta kétszer használja tiszta, száraz bőrön. Látható javulás már 3 nap után. K+ Sarokbőr-repedés krém a puha, sima és ápolt sarkakért.

 

Linola Urea krém

Karbamid tartalmú kenőcs lokális használatra.
A száraz bőr, például idegrendszeri eredetű bőrgyulladás vagy időskori bőrsorvadás, illetve ún. halpikkely-bőrűség (ichthyosis) esetén alkalmazható.
A Linola Urea kenőcs hámlást elősegítő, viszketés elleni és enyhe fertőtlenítő hatású hatóanyaga (karbamid) révén a bőrfelhám elszarusodó rétegeiben növeli a vízmegkötő képességet, ezáltal segíti a bőr simaságának és rugalmasságának biztosítását.7

Skin Repair Repedezett Bőrmegújító

Erőteljes bőrpuhító igénybe vett, kiszáradt sarokhoz. Gazdagon hidratálja az elszarusodott bőrt és puhítja a már meglévő-bőrkeményedéseket. Farmesal tartalma révén távol tartja a baktériumokat.. A selymes textúra vitaminokkal, avokádóval és selyemkivonattal friss illatúvá és olyan puhává varázsolja a lábakat.

Ha bizonytalan vagy, hogy sarokrepedés ellen mit lehet tenni, fordulj hozzám bizalommal!