Categories
Szemölcs

Szemölcs 5 fajtája és a szemölcs eltávolítása

Tartalomjegyzék

Ezen a nyáron kiemelkedően sokan kerestek meg tyúkszemnek tűnő problémával, ami alapos vizsgálat után kiderült, hogy nem is tyúkszem, hanem szemölcs. Mitől alakul ki a szemölcs? Milyen szemölcsök léteznek? Hogy működik a szemölcs eltávolítás? Olyan gyakran teszik fel ezeket a kérdéseket, hogy úgy éreztem, érdemes lenne egy posztban összefoglalni, mik a szemölcs legfőbb jellemzői, milyen típusai vannak, és hogyan érdemes kezelni őket.

 

Mi is az a szemölcs?

A szemölcsök a test különböző részein előforduló bőrkinövések. A plantaris szemölcsök a talpon a veneralis szemölcsök a nemi szerveken keletkeznek. Kialakulásának okát vírus okozza, az immunrendszer általános legyengülése esetén.

A szemölcs, más néven HPV (humán papilloma vírus) fertőzés bőrünkön alakul ki, a vírus a bőr sejtjeit, nyálkahártyáját betegítik meg. Többféle HPV vírus létezik, ezeket számokkal jelölik (páldául HPV5,), és minden vírus más bőrtünetet okoz. A fertőzések lappangási idejét 4-8 hétre lehet becsülni. A méhnyakrák kialakulását szintén a HPV vírus okozza. A fertőzés emberek között emberre testi kontaktus útján jön létre.

Szemölcs fajtái:

SzemölcsA közönséges szemölcs: Más néven Verruca Vulgáris

A szemölcs apró karfiol rózsa szerű hólyagokból összetetten kör alakba rendeződve tűnik fel testünk bármely pontján. Mérete alapján apró tű szemű mérettől a borsó szem nagyságáig is terjedhet. A színe fehér, szürke vagy barna akár gombostű fekete pontokból is állhat. Leggyakrabban az ujjakon a körmök közvetlen környezetében a a térd és a könyök környékén, a talpon és az arcon is előfordulhat. A közönséges szemölcsöket más vírusfajta okoz, mint a nemi szemölcsöket.

A közönséges szemölcs az ujjakon, a kézháton találhatóak, általában 2-3 mm átmérős nagyságúak, tömött tapintatú csomók, melyek nem okoznak fájdalmat. Sajnos, ha egy megjelent, a későbbiekben több is kialakulhat. Ezt a fertőzést hamarabb elkapják az asztmában, szénanáthával, atópiás dermatitissel szenvedő emberek.

A futó szemölcs:  Más néven Verruca Plana

Gyerekeknél, fiataloknál, de idősebb embereknél is jelentkezhet. Leggyakrabban előforduló terület az arcon a kézfejen a csukló környékén és az alkaron alakulhat ki. Ritkábban a lábszáron vagy az arcon is előfordulhat. Lapos dudor formájuk végett gyakran össze tévesztik őket az anyajegyekkel. A futó szemölcs lapos formájú, a HPV vírus egyik fajtája, olyan jóindulatú bőrnövedék, ami alig emelkedik ki a bőr felszínéből.Csoportosan fordul elő a bőr felszínén, leggyakrabban a 12-18 évesek körében a leggyakoribb, megjelenésük során a legyengült immunrendszer állhat a háttérben.

FONTOS: Ha egy bőr színű barna foltról nem tudjuk hogy pontosan mi az, akkor feltétlen forduljon Bőrgyógyász szakorvoshoz.

Sajnos a HPV fertőzés nagyon gyakori, emberről emberre, de házi állatról ember bőrére is terjedhet a vírus. Nagyobb szemölcsök tömegesen akkor jelennek meg, ha az immunrendszer legyengült, folyamatos gyógyszer szedése mellett illetve a HIV fertőzés miatt is.

Talpon lévő szemölcs: Más néven verruca plantaris

szemölcsök kezeléseA talpi szemölcsök belülről növekednek a talp felszíne felé. Olyan mint amikor egy fa gyökeret ereszt, a szemölcsnek is a talp belső szerkezete felé makacs vastag gyökerei vannak, melyet szabad szemmel mi nem látunk. A hosszan elhúzódó és nem kezelt szemölcs a  bőr mélyebb rétegei felé „befelé” is nő, és nagy fájdalmat tud okozni. A felülete környezetében megvastagodott bőrkeményedés következtében minden lépés egy idő után fájdalmassá válik. A szemölcsök belülről kifelé nőnek, valójáéban a bőr felszínén csak kis szeletnyi részüket látjuk vagy tapintjuk. Szintén könnyen össze lehet keverni a tyúkszemmel. Sajnos a köröm szélei mellett is kialakulhatnak a szemölcsök, amely nehezen kezelhető a köröm roncsolása nélkül. Ha nem megfelelően van eltávolítva a szemölcs gyökerestül, akkor folyamatosan vissza fog nőni. Az eltávolítása személyenként változó, de ha magunk kezeljük, akkor kellő oda figyelést, és rendszeres kezelést igényel.

Uszoda szemölcs: Más néven Mollusca Contagiosa

A testen bárhol előfordulhat, kicsi apró sima felszínű dudorok. Az uszodaszemölcs 5 évnél fiatalabb gyerekek körében elterjedt. Félgömb formájú kinövések, felületük fényes. A nedves helyen uszodában rendkívül gyorsan fertőznek, mert a hűvös víz felpuhítja a bőrt, így a vírus könnyen bejut a bőr felszínére. A gyerekek hátán, hasán, karján, lábán, talpán jelenik meg a szemölcs. Ezt a típust a himlő vírus fajába tartozó Molluscipoxivirus okozza.

Gentalis,Veneralis szemölcs: a nemi szervek környékén, és sok esetben a nemi szerveken is kialakuló szexuális úton terjedő betegség.

A valódi szemölcsöt sokszor össze keverik a kialakuló tyúkszemmel, vagy puha bőrkinövéssel, így felismerése gyakorlott szakember segítségével könnyebb.

A szemölcs eltávolítás

Egy kedves bőrgyógyász vendégem szavaival élve „szemölcsöt csak akkor kezelj, ha minden nap foglalkozol vele.”

A vírusos szemölcsök maguktól is hajlamosak meggyógyulni, de nagyon fontos kezelni is, hogy a fertőzést ne adjuk át másnak. Rengeteg gyógymód létezik a szemölcs elmulasztására, de mégis felhívom a vendégeim figyelmét, hogy csak az adott szemölcsöt és ne a mellette lévő ép bőrt kezeljék, hogy az ne roncsolódjon.

A leggyakoribb és bevált módszer a folyékony nitrogénes fagyasztás, ezzel a módszerrel gyors és hatékony a szemölcs eltávolítás. A már lefagyasztott szemölcs bizonyos idő elmúltával kifordul, helyén apró hólyag és kis gödör keletkezik., amely pár nap alatt meg is gyógyul. Fontos, hogy még ezek után is figyelni kell a kezelt területet, hogy biztosan ne alakuljon ki a szemölcs 1-3 alkalommal még a kezelést megismételhetjük. Sebészi úton szintén fagyasztással, és lézerrel történik a kezelés. Drogériákban és gyógyszertárakban lehet ecsetelő készítményeket kapni, melyeknek szalicil acetátot kell tartalmaznia.