Szemölcs fajták és szemölcs eltávolítás

Ezen a nyáron kiemelkedően sokan kerestek meg tyúkszemnek tűnő problémával, ami alapos vizsgálat után kiderült, hogy nem is tyúkszem, hanem szemölcs. Mitől alakul ki a szemölcs? Milyen szemölcsök léteznek? Hogy működik a szemölcs eltávolítás? Olyan gyakran teszik fel ezeket a kérdéseket, hogy úgy éreztem, érdemes lenne egy posztban összefoglalni, mik a szemölcs legfőbb jellemzői, milyen típusai vannak, és hogyan érdemes kezelni őket.

Mi is az a szemölcs?

A szemölcs, más néven HPV (humán papilloma vírus) fertőzés bőrünkön alakul ki, a vírus a bőr sejtjeit, nyálkahártyáját betegítik meg. Többféle HPV vírus létezik, ezeket számokkal jelölik (páldául HPV5,), és minden vírus más bőrtünetet okoz. A fertőzések lappangási idejét 4-8 hétre lehet becsülni. A méhnyakrák kialakulását szintén a HPV vírus okozza. A fertőzés emberek között emberre testi kontaktus útján jön létre.

Szemölcs fajták

A szemölcsnek több fajtája létezik:

A közönséges szemölcs: a közönséges szemölcs az ujjakon, a kézháton találhatóak, általában 2-3 mm átmérős nagyságúak, tömött tapintatú csomók, melyek nem okoznak fájdalmat. Sajnos, ha egy megjelent, a későbbiekben több is kialakulhat. Ezt a fertőzést hamarabb elkapják az asztmában, szénanáthával, atópiás dermatitissel szenvedő emberek.

A futó szemölcs: gyerekek arcán, karján apró pontszerű képződmények. A nemi szerveken is megjelenhet. Nagyságuk 1-2 mm-es átmérőjű, de akár nagyobb méretű is lehet. Sajnos a HPV fertőzés nagyon gyakori, emberről emberre, de házi állatról ember bőrére is terjedhet a vírus. Nagyobb szemölcsök tömegesen akkor jelennek meg, ha az immunrendszer legyengült, folyamatos gyógyszer szedése mellett illetve a HIV fertőzés miatt is.

Talpon lévő szemölcs: a közönséges szemölcs a talpon is kialakulhat. A bőr mélyebb rétegei felé „befelé” nő, és nagy fájdalmat tud okozni. Sajnos a köröm szélei mellett is kialakulhatnak a szemölcsök, amely nehezen kezelhető a köröm roncsolása nélkül.

Uszoda szemölcs: a testen bárhol előfordulhat, kicsi apró sima felszínű dudorok. Az uszodaszemölcs 5 évnél fiatalabb gyerekek körében elterjedt.

Gentalis szemölcs: a nemi szervek környékén, és sok esetben a nemi szerveken is kialakuló szexuális úton terjedő betegség.

A szemölcs eltávolítás

Egy kedves bőrgyógyász vendégem szavaival élve „szemölcsöt csak akkor kezelj, ha minden nap foglalkozol vele.”

A vírusos szemölcsök maguktól is hajlamosak meggyógyulni, de nagyon fontos kezelni is, hogy a fertőzést ne adjuk át másnak. Rengeteg gyógymód létezik a szemölcs elmulasztására, de mégis felhívom a vendégeim figyelmét, hogy csak az adott szemölcsöt és ne a mellette lévő ép bőrt kezeljék, hogy az ne roncsolódjon. A leggyakoribb és bevált módszer a folyékony nitrogénes fagyasztás, ezzel a módszerrel gyors és hatékony a szemölcs eltávolítás. A már lefagyasztott szemölcs bizonyos idő elmúltával kifordul, helyén apró hólyag és kis gödör keletkezik., amely pár nap alatt meg is gyógyul. Fontos, hogy még ezek után is figyelni kell a kezelt területet, hogy biztosan ne alakuljon ki a szemölcs 1-3 alkalommal még a kezelést megismételhetjük. Sebészi úton szintén fagyasztással, és lézerrel történik a kezelés. Drogériákban és gyógyszertárakban lehet ecsetelő készítményeket kapni, melyeknek szalicil acetátot kell tartalmaznia.