Talpbetét
Categories
Lábápolás

5 különböző talpbetét típus lábproblémákra

Tartalomjegyzék

Lábfájdalom és eldeformálódott láb, lúdtalp esetén érdemes talpbetétet használni.

Mikor javasolt talpbetétet használni?

Ahhoz, hogy megértsük ezeket a problémákat, tudnunk kell, hogy a talpunk egészséges esetben három ponton érintkezik a talajjal. Haránt boltozat süllyedésekor a három pontos alátámasztás megszűnik, ekkor bokasüllyedésről beszélünk. A hosszanti boltozat süllyedésének kialakuló problémái, pedig a bütyök és a kalapácsujj. A haránt boltozat kialakulásánál, a talp különböző részein bőrkeményedés alakul ki. A megvastagodott bőrkeményedés befolyásolja közérzetünket, akadályozhat a sportolásban, de szimplán egy számunkra kedves cipő viselésében is.
Ezeket a problémákat hogy elkerüljük, javasolt talpbetét viselése.Minden esetben orvosi beutaló segítségével juthatunk el Ortopédushoz! Számos talpbetét létezik, és minden talpbetétnek más-más funkcionális feladata van. Létezik

Mire jó a talpbetét?

A talpbetét igen fontos feladata, hogy biztosan és stabilan a talajjal érintkező talpat alátámassza, és tehermentesítse. Az egész nap fizikai munkát végzők esetében a talp szerkezetére a teljes testsúly terhelődik, és a hiányzó vagy nem megfelelő talpbetét hiányában feszülő érzést kelt a talpnak. Ebből későbbiekben talpi bőnye gyulladás, sarkantyú, és achillesz ín-at érintő hosszan elhúzódó betegségek alakulnak ki.

Mi a különbség a talpbetét és a lúdtalp betét között?

FONTOS! A talpbetét nem egyenlő a lúdtalp betéttel. A lúdtalp betét szakember javaslatára, kifejezetten az adott személy lábára egyedileg készül, hogy a láb deformitását és az ezzel járó lábbetegségeket és azok tüneteit enyhítse, és megszüntesse.

Milyen a jó talpbetét?

KÉNYELMES

A legfontosabb, hogy kényelmes legyen, mert a betét célja, hogy a deformitásokra nehezedő fájdalmat oldja,  a lábfej statikai szerkezetét tehermentesítse, a láb izületeit pihentesse.

Azok, akik napi 8-12 órát kemény fizikai munkának vannak kitéve, és egész nap talpalnak, a talp szerkezeti betegségének és későbbiekben a térdre és a csípőre nehezedő terhelés ellensúlyozására elengedhetetlen a kényelmes talpbetét viselése.

Sportolók esetében és itt leginkább a futókat kiemelve, megfelelő talpszerkezettel ellátott sport cipő viselése javasolt.

FERTŐTLENÍTHETŐ

Nemcsak nyáron izzad a lábunk. Az izzadt láb kellemetlen szagokkal és nedvességgel jár.  Könnyen kivehető legyen a talpbetét, melyet így moshatunk és fertőtleníthetünk.

MEGFELELŐ MÉRET KIVÁLASZTÁSA

Erre tényleg nagy figyelmet kell szentelni! A túl nagy méretű betét felpöndörödhet, a túl kicsi betét nem tölti ki a cipő belsejét, így a súlypont nem megfelelő tehermentesített területre esik.

Thermoplasztikus talpbetét

Funkciója, hogy a láb hossz- és haránt boltozat emelésére szolgál, műanyagból készülő talpbetét. Sarokszéle nem emeli ki a sarkat a cipőből. Csak szakember igazíthatja a lábhoz a talpbetét! Minden talpbetéthez a lábat fokozatosan kell hozzászoktatni.

Géles talpbetétek

A test vonalát követő anatómiai kialakítású, nagyfokú tehermentesítő felülettel rendelkezik. Felülete nem csúszik, minden fajta cipőben kényelmesen igazodik a talphoz. Fokozottan ajánlott olyan személyeknek, akiknek:

sarokfájdalmai van

térd és csípőprotézise van

gerinc ízületi problémája van

végtaghossz különbsége van

Szendvics szerkezetű talpbetét

Azoknak ajánlott, akiknek a hosszanti vagy a haránt boltozatát kell korrigálni, ez olyan talpbetét, mely a cipő belsejében végig ér, a talp körvonalát követi, kevés helyet foglal, így nem kell egy számmal nagyobb méretű cipőt vásárolni.

Triatlon talpbetét

A hossz és a haránt boltozat korrigálásában játszik fontos szerepet, a láb harántjáig ér, kellemes segítőtárs lehet a sportolás területén is. Torna cipőben és sportcipőben is kivallóan alkalmazható. A lábunkat csak fokozatosan lehet hozzá szoktatni. Megelőzési célra is funkcionál.

Diabéteszes láb

Diabétesz lábról, a cukorbetegek esetében beszélünk. Ezen talpbetétek esetén fontos, hogy a lábat tehermentesítsék. Sajnos a cukorbetegek talpán a bőr nagyon száraz, ezzel a talpbetéttel csökkenthető a fekély kialakulása, de a talpbetét viselete mellett is szigorúan ellenőrizni kell, ha seb vagy bőrelhalás keletkezik.

talp betétMikor érdemes talpbetétet használni?

Kisgyermek korban a bokát és a talpat erősítő, a járást segítő talpbetétek viselése javasolt.

Napi 8-12 óra masszív állás, fizikai igénybevétel és terhelés esetén.

Aktív sportolás, és kezdő sportolás esetén.

Home office alatt a hirtelen elkezdett futás esetén, amikor a letapadt izmok nem megfelelően nyúlnak, és nem bírják a terhelést.

Megnövekedett testsúly következtében, hogy egyenletes legyen a súly elosztása a talpra nézve.

Idős korban a láb deformáltságából fakadó problémák kiküszöbölése végett.

Megfelelő talpbetét kiválasztásával, sokat segít a talp szerkezetének javításán. Mivel a tehermentesítésben is nagy szerepe van, így a talpon lévő bőrkeményedés és problémák könnyebbé válhatnak.

Talpon lévő vastag bőrkeményedése eltávolítása végett forduljon gyógy pedikűrös szakemberhez.