Categories
Tyúkszem

Tudd meg, mi az Callus, ismertebb nevén tyúkszem

Tartalomjegyzék

A tyúkszem kialakulása

A callus (tyúkszem) a leggyakrabban előforduló elváltozás a lábon, a tyúkszem eltávolítása pedikűr vagy különböző kenőcsök, ecsetelők segítségével történhet.

De mi is az a tyúkszem? A tyúkszem a hám megvastagodása, úgymond védekezésként alakul ki, a talpunkon védi a csontot a dörzsölés és a nyomás ellen. Kialakulásakor a bőr védekezni próbál az őt érő nyomás ellen, és ezzel egy időben egy nagymennyiségű szarusejtet termel. A bőr mélyebb rétegeiből fejlődik ki, a tyúkszem a bőr legfelső szarurétegének túlburjánzása. A tyúkszem, mint más betegségek is a szervezet egy védekezési mehanizmusaként lép fel, ugyanis a megvastagodott és kialakult tyúkszem a csontot védi az irritációtól. A tyúkszem már fiatalon is igen gyakori lábprobléma, kialakulhat lábujj alsó részén, ujjháton, ujjbegyen és a két lábujj között is. Bárhol ahol egy ponton nyomás éri a bőrt.

A tyúkszem 2 részből áll:

 • az egyre jobban megvastagodó növekvő felszíni bőrrétegből (ez tulajdonképpen a megvastagodott bőrkeményedés),
 • és egy tölcsérszerűen, ék alakban a csont felé nyomódó szarurétegből.

Sajnos, ha nem távolítjuk el ezt a bőrképződményt, vagyis a tyúkszemet, akkor eléri a csonthártyát, és nyomás hatására fájdalmat érzünk. Ezért mindig kihangsúlyozom a vendégeimnek, hogy a tyúkszemet el kell távolítani, és habár abban a pillanatban fájdalmas lehet a kezelés, de utána tényleg megkönnyebbülve távoznak tőlem.

A tyúkszem kialakulásának oka

 • Túl szűk cipő, nem megfelelő méretű cipő, amely összenyomja a lábujjakat, és így a lábujjak egymást is nyomják.
 • Magassarkú cipő viselése során a felső talpi részre fokozódó nehéz nyomás társul.
 • Két lábujj között kialakuló tyúkszem a csontkinövések végett, vagyis kiálló csontok összesúrlódása miatt is kialakulhat.
 • Időskori betegségek fokozhatják kialakulásukat, ilyenek például a cukorbetegség, érelmeszesedés, vérkeringési zavarok.

Általában a helytelen cipőviselet miatt jönnek létre a tyúkszemek, de azért fontos megemlíteni, hogy a tyúkszemeknek két fajtája van:

 • a lábujjak között megjelenő tyúkszemek az ún. „csókolózó” tyúkszemek mélyen ülő, a csonthoz közel elhelyezkedő tyúkszemek, melyek puha tapintásúak,
 • míg az ízületek fölött kialakuló képződmények kemények.

A tyúkszem fajtái

Lágy tyúkszem: a lábujjak között alakul ki, színe fehér, anyaga gumiszerű, mert a két lábujj közti nedvesség a kemény kötőszövetet megpuhítja. Nehezen lehet hozzáférni, ezért kezelése nagy szakértelmet igényel.

Kemény tyúkszem: a leggyakrabban előforduló, vastag bőrkeményedés, amely bárhol előfordulhat a lábon. Sokszor a csont fölött található, ezért a csonthártyát nagyon irritálhatja. Ennek a tyúkszemnek nincs gyökere, ezért eltávolításakor nem kell vérzésre számítanunk.

Szemcsés tyúkszem, vagyis tüskés tyúkszem: csoportosan fordul elő a talp külső részén és a harántrészen. Nehéz megszüntetni, mert szinte mindig visszanő.

Rostos tyúkszem: a régi tyúkszemekből alakul ki, amelyeket nem lehet teljesen eltávolítani,  és így egyre mélyebben nyomják a bőrt lefelé. Sajnos mindig rakódik rá újabb szaruréteg, ezért mindig a fájdalom megszüntetéséig kezeljük, hogy ne okozzunk vérzést.

Neurovaszkuláris tyúkszem: ezekben idegvégződések vannak, ezért nagyon fájdalmasak.

Vaszkuláris tyúkszem: ezeket két csoportra lehet osztani, a kemény és a puha tyúkszemre. Benne hajszálér található, fokozott figyelmet igényel a pedikűröstől. A kapillárisokban vér kering így a kivétele során kivérezhet. Kialakulásában a cipők a felelősek.

A tyúkszem megelőzése

 • Mindig viseljünk kényelmes, és pontosan megfelelő méretű lábbelit.
 • Ha szükséges, viseljünk talpbetétet.
 • A tyúkszemek majdnem mindig ugyanazon a ponton fejlődik ki, ahol a nyomás éri, ezért nyomásvédő tapaszt is viselhetünk.
 • A rendszeres lábápolás, krémezés puhává teszik a bőrt, így nehezebben alakul ki keményebb bőrkeményedés.

Lábunk egészsége érdekében mindig kényelmes cipőt viseljünk, és nagyon fontos ne vegyünk se kisebb és se nagyobb cipőt, csak rosszat teszünk vele. Már kis gyermekek esetében is hallom egy-egy cipő üzletben, hogy vedd meg az egy számmal nagyobbat, mert az még jövőre is jó lesz. Ez nem helyes döntés.

A láb meghálálja a rendszeres ápolást. Alkalmanként egy kényeztető lábfürdő remekül pihentet és közben felpuhul a talp bőre.

Tyúkszem eltávolítása pedikűr vagy tyúkszemirtók segítségével

AA tyúkszem eltávolítása pedikűr segítségével is történhet, ez a leghatékonyabb módja a kialakult tyúkszem kezelésének. Természetesen, ha nem túl nagy a probléma meg lehet próbálni házilag is eltávolítani a tyúkszemet, azonban ha mégsem sikerül, fordulj szakemberhez.

A tyúkszem kezelése számos patikákban kapható tyúkszemirtó szerrel is megoldható. Én leginkább az ecsetelőket és a speciális kenőcsöket ajánlom, sajnos sok esetben a tapaszok a tyúkszem környezetében lévő bőrfelületet roncsolja. A tyúkszem eltávolítása akkor sikeres, ha az a gyökerével együtt kifordul. Nagyon óvatosan kell elbánni egy-egy kezelés során: nem szabad nagyon mélyen megpiszkálni, mert megsérthetjük az alatta lévő egészséges bőrszöveteket, ami ettől vérezhet, begennyesedhet.

Cukorbetegek semmiféleképpen ne próbálkozzanak otthon házi jellegű megoldásokkal, keressék fel orvosaikat vagy egy gyógypedikűröst.

Gyógyszertárakban kapható vény nélküli tyúkszemirtó készítmények: Kerali tyúkszemírtó, Duofilm, Naturland tyúkszemírtó balzsam, Egaver stb.

Ha szeretnél megszabadulni a problémás tyúkszemedtől, akkor sok szeretettel várlak a Szépségbarlangban, az alábbi telefonszámon tudsz bejelntkezni: 0630-825-5027